Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 16:49

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Τα ψιμύθια δεν διορθώνουν τη σοβιετική λογική του άρθρου 28 του ν. 4415/2016

Αθήνα , 22 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

"Τα ψιμύθια δεν διορθώνουν τη σοβιετική λογική του άρθρου 28 του ν. 4415/2016"

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του Υπουργού Παιδείας συμφωνήθηκε με τους θεσμούς ότι το Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο που θα κρίνει εάν μία απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού είναι αιτιολογημένη, θα συγκροτείται από τρεις ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους, παρέδρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και όχι από συνδικαλιστές. Κατά τ’ άλλα διαρρέεται ότι το θεσμικό πλαίσιο του άρθρου 28 του ν. 4415/2016 παραμένει ως έχει.

Αν οι διαρροές αυτές ισχύουν πράγματι, έχουμε να παρατηρήσουμε πως για άλλη μια φορά, το Υπουργείο Παιδείας και ο νέος Υπουργός διαπραγματεύονται ένα τόσο ζωτικό ζήτημα για την ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς να λάβουν υπόψη τις θέσεις και απόψεις των ιδιωτικών σχολείων. Οφείλουμε, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε προς όλες τις πλευρές και να ενημερώσουμε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ποιότητα της εκπαίδευσης τα ακόλουθα: 

1.  Η φημολογούμενη αλλαγή στη συγκρότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου δεν αλλάζει σε τίποτε τους υπέρμετρα προστατευτικούς για την αντικατάσταση ενός εκπαιδευτικού όρους του άρθρου 28. Κατά συνέπεια θα εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση αντικαταστάσεων και ο ακατάλληλος εκπαιδευτικός θα παραμένει αμετακίνητος εσαεί στην τάξη του.

 2. Στις απαράδεκτες ρήτρες μονιμότητας που θέτει ο νόμος 4415/2016 περιλαμβάνονται και άλλοι επιπλέον περιορισμοί και προσκόμματα, όπως το γεγονός ότι κατά την πρώτη διετία ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός δεν μπορεί να αντικατασταθεί για κανένα λόγο (όσο σοβαρός και αν είναι αυτός και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο περιβάλλον που έχει να κάνει με μικρά παιδιά) ή το γεγονός ότι ο νόμος θεσπίζει δυσανάλογα υψηλό, σε σχέση με την κοινή εργατική νομοθεσία, ποσό αποζημίωσης, ώστε να επιβάλλει ένα επιπλέον εμπόδιο στην αντικατάσταση. Αυτές οι παθογένειες δεν θεραπεύονται με τη «διόρθωση Γαβρόγλου» και η ιδιωτική εκπαίδευση παραμένει ο μοναδικός χώρος του ιδιωτικού τομέα με ρήτρες μονιμότητας, οι οποίες έχουν ήδη καταργηθεί παντού από το 2012. 

3. Επίσης και εξίσου σημαντικό, το θεσμικό πλαίσιο του άρθρου 28 του ν. 4415/2016 παραμένει ως έχει και ως εκ τούτου δεν λύνει το τεράστιο ζήτημα των αδικαιολόγητων εμποδίων που έχει θέσει ο νόμος στις πέραν του διδακτικού ωραρίου δραστηριότητες, οι οποίες είτε έχουν απαγορευτεί ευθέως, είτε πρακτικά απαγορευτεί μέσω προστατευτικών συντεχνιακών ρυθμίσεων που πλήττουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Με βάση τα παραπάνω εκφράζουμε για ακόμη μια φορά τη θέση των ιδιωτικών σχολείων ότι, η όποια «διόρθωση» του σοβιετικής εμπνεύσεως και περιεχομένου νόμου αυτού είναι προσχηματική και άνευ ουσίας. Οι πανηγυρισμοί της συντεχνιακής ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ επιβεβαιώνουν την άποψή μας αυτή. Ο μόνος τρόπος να αναστραφούν οι δραματικές συνέπειες που μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα θα έχει στην ποιότητα της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι ένας: η πλήρης κατάργηση του άρθρου 28 του Ν. 4415/2016 και η εναρμόνιση με όσα ισχύουν στην κοινή εργατική νομοθεσία, η οποία, άλλωστε, προστατεύει όλους τους εργαζόμενους δίκαια και ισότιμα.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 09:05