Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 18:48

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Ελλάδα 2016: συνδικαλιστές υποκαθιστούν τη δικαστική εξουσία!»

Αθήνα 20 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 «Ελλάδα 2016: συνδικαλιστές υποκαθιστούν τη δικαστική εξουσία!»

Ο παραλογισμός του Άρθρου 28 του Νόμου 4415/16 τον οποίο ΟΙΕΛΕ και Υπουργείο παρουσίαζαν ως άδολη ρύθμιση που δήθεν θα «εξασφάλιζε τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών» έχει αρχίσει να φαίνεται στις εκτρωματικές συνέπειές του. Και πώς αλλιώς εκτός από «εκτρωματική» για τη δημοκρατία μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υποκατάσταση των αρμοδιοτήτων της δικαστικής εξουσίας, των εργατικών δικαστηρίων δηλαδή, από συνδικαλιστές και κρατικά, κυβερνητικά ελεγχόμενα όργανα;

 Με έγγραφο του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας, συγκαλείται συνεδρίαση με θέμα: «Εξέταση ως προς την ύπαρξη λόγου καταχρηστικότητας καταγγελιών σύμβασης εργασίας Ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών και λήψη απόφασης». Για τη σύγκληση αυτή ισχύουν τα εξής εξωφρενικά στοιχεία:

1)      Το συμβούλιο θα εξετάσει καταγγελίες σύμβασης αναδρομικά (πριν την ψήφιση του Νόμου) και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί προσφυγή των ενδιαφερομένων.

2)      Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αν και στο ΚΥΣΠΕ μετέχουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, προσκαλούνται ΜΟΝΟ τα μέλη της ΟΙΕΛΕ. Η μονομέρεια της ρύθμισης είναι πρόδηλη, καθώς οι συνδικαλιστές θα αποφασίζουν για τις καταγγελίες σύμβασης ερήμην εκπροσώπων των σχολείων. Με άλλα λόγια, τα σχολεία δεν θα έχουν καν την ευκαιρία να υπερασπιστούν την κίνησή τους.

3)      Ο έλεγχος της καταχρηστικότητας θα γίνεται από συνδικαλιστές και κρατικούς υπαλλήλους και όχι από τους φυσικούς κριτές που είναι οι δικαστές. Ας μην κρυβόμαστε: είναι ακόμα μια προσπάθεια εξουδετέρωσης του ρόλου της δικαιοσύνης και υποκατάστασής της από κομματικά/συνδικαλιστικά ελεγχόμενα όργανα, όπως οι πολλές που βλέπουμε γύρω μας τον τελευταίο καιρό.

Θεωρούμε ότι οι διατάξεις του Ν. 4415/16 που δίνουν δυνατότητα για τέτοιες στρεβλώσεις αποτελούν όνειδος για μια σύγχρονη, ελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία. Έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διόρθωση της ανωμαλίας, αλλιώς θα είναι άλλη μια επιβεβαίωση των φωνών που ανησυχούν για την κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών και τον κρατικό ολοκληρωτισμό που επιβάλλεται σταδιακά γύρω μας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 16:49