Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 16:39

Εκδημία Δαυίδ Αντωνίου Κύριο

                                                                                                                Δαυίδ Αντωνίου (1940 – 2023)

Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του φιλόλογου, ερευνητή και συγγραφέα Δαυίδ Αντωνίου, με τον οποίο ο ΣΙΣ συνεργάστηκε τα τελευταία χρόνια για την ιστορία των ιδιωτικών Σχολείων  της Ελλάδας.

Ο Δαυίδ Αντωνίου γεννήθηκε το 1940 στη Λίμνη Ευβοίας. Εισήλθε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υπότροφος και το 1964 έλαβε πτυχίο Φιλολογίας. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση (δημόσια και ιδιωτική) σε διάφορες θέσεις μεταξύ των οποίων στο Μεταλυκειακό Προπαρασκευαστικό Κέντρο Αμπελοκήπων ως διευθυντής και στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμόρφωσης (ΚΕΜΕ), όπου εργάστηκε στην αναθεώρηση και συγγραφή κρατικών διδακτικών βιβλίων, στον τομέα των αναλυτικών προγραμμάτων, της επιμόρφωσης των καθηγητών και της σύνταξης εγκυκλίων και οδηγιών διδασκαλίας του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών. 

Το 1995 αφυπηρέτησε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), όπου ασχολήθηκε με την ταξινόμηση του αρχείου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας (από το 1833 και εξής). Από τις αρχές του 1980 τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του Δαυίδ Αντωνίου στράφηκαν στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, καρπός των οποίων είναι πολυάριθμα αυτοτελή έργα και μελέτες. 

Υπήρξε  μέλος πολλών επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών: Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού – Μνήμων, Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης, Εταιρεία Λακωνικών Σπουδών κ.ά. Το 2004 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ από το Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας).

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων είχε  την τιμή της συνεργασίας με τον Δαυίδ Αντωνίου και χρηματοδότησε το βιβλίο του ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, στο οποίο καταγράφονται και παρουσιάζονται σε τρεις τόμους τα ιδιωτικά σχολεία που λειτούργησαν τον 19ο και 20ο αιώνα στην Αθήνα.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 

ΤΟΜΟΣ Α΄: 19ος  αιώνας

ΤΟΜΟΣ Β΄: ΠΕΡΙΟΔΟΣ  1901-1940

ΤΟΜΟΣ Γ΄: ΠΕΡΙΟΔΟΣ   1941-2000

 

Το έργο του για την ιστορία των ιδιωτικών σχολείων θα ολοκληρωθεί με την έκδοση  δύο ακόμη τόμων που θα αφορούν στα Ιδιωτικά Σχολεία του Πειραιά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ο Δαυίδ Αντωνίου ήταν νυμφευμένος με την φιλόλογο Τατιάνα Αναγνώστου, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο γιους, τον Γιάννη και τον Δημήτρη.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 16:54