Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 18:09

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

 

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΟΝΕΩΝ

ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

          Η  δυνατότητα να φτιαχτούν σχολεία, μετά από πρωτοβουλία γονέων, που να μην ανήκουν στο κράτος, είναι μια ιδέα που έχει  εκ των πραγμάτων πολλούς θιασώτες μεταξύ των Ελλήνων γονέων.

 

           Είναι πράγματι ελκυστικό, όπως το έθεσε ο πρόεδρος κ. Γιώργος Παπανδρέου, να μπορούν Έλληνες γονείς να βοηθηθούν από το κράτος  ώστε να δημιουργήσουν ένα σχολείο το οποίο θα διαχειρίζονται οι ίδιοι και το οποίο θα υπακούει βέβαια στο υποχρεωτικό  αναλυτικό πρόγραμμα που ακολουθούν όλα τα σχολεία στην Ελλάδα με πιθανές παρεκκλίσεις

          Από την παλαιότερη θέση του, ως Υπουργός Παιδείας, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει πολύ καλή γνώση των θεμάτων της παιδείας και με την πρότασή του αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες γονείς να συμμετέχουν στη διαδικασία διοίκησης και λήψης απόφασης για τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών τους.

 

          Ο Σύνδεσμός μας έχει, εδώ και τρία περίπου χρόνια, καταθέσει προς συζήτηση την πρότασή του για <<εκπαιδευτικές επιταγές>>.

 

Η πρόταση αυτή, από όσο γνωρίζουμε, έχει τύχει ευμενών σχολίων από τον κ. Στέφανο Μάνο, την κα Ντόρα Μπακογιάννη, τον κ. Γιώργο Ψαχαρόπουλο αλλά και τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Παπανδρέου.  Βέβαια η ίδια αυτή πρόταση έχει τύχει ευνοϊκών σχολίων από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους στην Ελλάδα.

 

      Οι <<εκπαιδευτικές επιταγές>> είναι χρήματα που δίδονται από το κράτος σε ενδιαφερόμενους γονείς, τις οποίες όμως επιταγές δεν μπορεί να εξαργυρώσει ο γονέας .  Το ποσό που δικαιούται ο κάθε μαθητής (άρα ο γονεύς) το χρόνο, είναι ανάλογο με το ποσό που διαθέτει το κράτος για κάθε μαθητή στα δημόσια σχολεία.

Παλαιότερα το ποσό αυτό είχε υπολογισθεί περίπου στα 2.000 ευρώ το χρόνο για τους μαθητές του Δημοτικού.

       Tην επιταγή αυτή ο κάθε γονέας δικαιούται να την καταθέσει στο ταμείο του σχολείου στο οποίο έχει επιλέξει να φοιτήσει το παιδί του, δημόσιο ή πρωτοβουλίας γονέων ή ιδιωτικό.  Με τον τρόπο αυτό ο κάθε γονεύς επιλέγει το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο επιθυμεί να φοιτήσει το παιδί του και σε αυτό καταθέτει <<την επιταγή>>, την οποία όμως μόνο το σχολείο μπορεί να εισπράξει και να τη διαθέσει για τις ανάγκες του σχολείου.

Τα οφέλη που θα υπάρξουν από μια τέτοια άμιλλα μεταξύ δημοσίων, ιδιωτικών αλλά και σχολείων πρωτοβουλίας γονέων, είναι προφανή.

Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα μπορούσε να είναι μια βάση σε πειραματική μορφή μιας προσπάθειας ώστε να βοηθηθούν οι γονείς να δημιουργήσουν σχολεία που να μην ανήκουν στο κράτος.

                                                Θανάσης Ζαχόπουλος

 

                                                  Πρόεδρος Σ.Ι.Ε.Ι.Ε

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 20:39