Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 15:13

ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΕΝΕΡΓΗ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Κύριο

Αθήνα , 23 Μαρτίου 2020

Η χώρα βρίσκεται σε υγειονομική κρίση και οι επιχειρήσεις σε lock-down. Κλειστά παραμένουν με απόφαση της Κυβέρνησης από 11/3 τα ιδιωτικά όπως και τα δημόσια σχολεία της χώρας.

 Βεβαίως τα ιδιωτικά σχολεία, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από την πρώτη στιγμή, έχουν ήδη εφαρμόσει διαδικασίες σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για το σύνολο των μαθητών τους. Τα αθρόα μηνύματα γονέων και μαθητών των ιδιωτικών σχολείων, πιστοποιούν την πρωτοπορία τους στη χρήση των νέων τεχνολογιών στην ελληνική εκπαίδευση, όπως και την ετοιμότητα των εκπαιδευτικών και μαθητών τους να ενταχθούν με άνεση στην πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, η εκπαίδευση στα ιδιωτικά σχολεία συνεχίζεται, η διδακτική ύλη προωθείται, οι μαθητές τους παραμένουν ενταγμένοι στη μαθησιακή διαδικασία, στηριζόμενοι καθημερινά, γνωστικά αλλά και ψυχολογικά, από τους εκπαιδευτικούς τους, εξ αποστάσεως.

Αυτό το επίτευγμα είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού δυο παραγόντων: αφενός πολλών ετών επενδύσεων, προετοιμασίας και απόκτησης τεχνογνωσίας από τα σχολεία και αφετέρου του αγώνα των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων που, από την ημέρα της αναστολής, με αφοσίωση και πυρετωδώς παράγουν συνεχώς νέο υλικό ώστε να μη λείψει τίποτα στους μαθητές τους. Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μια νύχτα μόνο με τεχνικές λύσεις, χωρίς προετοιμασία και ουσιαστική εμπλοκή των εκπαιδευτικών.

Το κλείσιμο βέβαια των σχολείων, δημιουργεί προβλήματα. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να τα λύσει όλα. Λύνει όμως τα καίρια, τα πιο βασικά. Κρατάει τη μαθησιακή διαδικασία ενεργή κι αυτό είναι το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση. Αλλά και κάτι ακόμα: ανοίγει νέους δρόμους.

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, κάποιες προαιρετικές δραστηριότητες, που όσο τα ιδιωτικά σχολεία είναι κλειστά, δεν μπορούν να παρέχονται. Κάθε ιδιωτικό σχολείο, ανάλογα με το είδος και εύρος των υπηρεσιών του, με εντιμότητα και σεβασμό στην εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι γονείς των μαθητών του, θα επιχειρήσει μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, να αναπληρώσει τις υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί. Η διαδικασία που θα επιλέξει κάθε ιδιωτικό σχολείο, αφού τερματιστεί η υγειονομική κρίση, θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για ενδεχόμενη επέκταση της διάρκειας του διδακτικού έτους.

Ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτικοί και γονείς, όλοι μαζί αλληλέγγυοι, θα ξεπεράσουμε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, στηρίζοντας πρωτίστως με κάθε τρόπο τους μαθητές μας, τα παιδιά μας.  

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 15:54