Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 09:42

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Να υπενθυμίσουμε στην ΟΙΕΛΕ… Κύριο

Αθήνα ,10 Φεβρουαρίου 2020

 

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Να υπενθυμίσουμε στην ΟΙΕΛΕ…»

 

 Η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωση της Παρασκευής, 7/2/2020, καταγγέλλει -σε… δραματικούς  τόνους- την παρέμβαση του ΣΙΣ για το πρόβλημα των αναπληρωτών, κατηγορώντας τα ιδιωτικά σχολεία ότι δήθεν «υπαγορεύουν» πολιτικές στο Υπουργείο Παιδείας.

 

Οφείλουμε, πρώτα από όλα, να υπενθυμίσουμε ότι πέρασαν οι εποχές όπου τα δελτία τύπου των Υπουργών Παιδείας της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ηλεκτρονικό αποτύπωμα συντάκτη «oiele» και οι Υπουργοί νομοθετούσαν καθ‘ υπαγόρευση της ΟΙΕΛΕ..

 

 Ο ΣΙΣ ουδέποτε επιδίωξε να ασκήσει πολιτική, αλλά είναι ένας υπεύθυνος φορέας, με τεράστια τεχνογνωσία πάνω στην παροχή πραγματικά ποιοτικής εκπαίδευσης. Ο ΣΙΣ εκπροσωπεί τα ιδιωτικά σχολεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που κράτησαν ψηλά τη σημαία της αριστείας στην χώρα μας αυτή τη δύσκολη δεκαετία, αυτά των οποίων οι μαθητές πέτυχαν σε όλα τα πεδία του PISA 2015 και 2018 υψηλότερες βαθμολογίες όχι μόνο από τον μέσο όρο των δημοσίων σχολείων αλλά και από τον μέσο όρο όλων των ιδιωτικών σχολείων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ (έρευνα διαΝΕΟσις 11/2019), αυτά των οποίων οι μαθητές προηγούνται των συνομηλίκων τους στα κρατικά, κατά δύο εκπαιδευτικά έτη.

 

Εκπροσωπώντας εκπαιδευτικούς οργανισμούς με αυτή την τεχνογνωσία, υπενθυμίσαμε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για εξορθολογισμό της σχέσης κόστους και απόδοσης της κρατικής εκπαίδευσης. Το θέμα του κόστους της κρατικής εκπαίδευσης, πράγματι, δεν είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα τα ιδιωτικά σχολεία, όμως απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη που βλέπει την τεράστια δαπάνη που επωμίζεται να έχει χαμηλή απόδοση και αναρωτιέται για τους λόγους. Προφανώς, οι κύριοι της ΟΙΕΛΕ, ως (εκτός κάθε λογικής) μισθοδοτούμενοι από τον κρατικό προϋπολογισμό, διεγείρονται αρνητικά σε κάθε πρόταση μείωσης κρατικών δαπανών, ξεχνώντας τις περιπέτειες στις οποίες μπήκε η χώρα μας στο παρελθόν εξαιτίας πρακτικών αλόγιστης κρατικής σπατάλης. Η κατάργηση της ωρίμανσης δεν είναι μια πρόταση του ΣΙΣ, αλλά είναι καλή πρακτική που μπορεί να βοηθήσει στη σύγκλιση του ωραρίου, να απαντήσει στο καμπανάκι που επί χρόνια χτυπάει ο ΟΟΣΑ και ταυτόχρονα να απελευθερώσει πόρους ώστε η κρατική εκπαίδευση να αναβαθμιστεί.

 

Επιχειρούν να απαντήσουν, όμως, οι κύριοι της ΟΙΕΛΕ, και σε κάτι ακόμα: στο ερώτημα για ποιο λόγο φεύγουν οι εκπαιδευτικοί από τα ιδιωτικά σχολεία όταν διορίζονται αναπληρωτές. Στην ανακοίνωσή τους, απαριθμούν δήθεν αιτίες που ταιριάζουν με τον διαχρονικό πόλεμο λάσπης και τους μύθους με τους οποίους επιδιώκουν να σπιλώνουν τα ιδιωτικά σχολεία. Όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αναγκάζονται να φεύγουν οι εκπαιδευτικοί από τα ιδιωτικά σχολεία μόλις διορίζονται αναπληρωτές, είναι η ποινή που αντιμετωπίζουν σε περίπτωση που δεν δεχτούν, είτε μέσω αποκλεισμού από τους πίνακες, είτε μέσω απώλειας μοριοδότησης. Και η πρότασή μας, είναι ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση: να μην «τιμωρείται» ο ευσυνείδητος εκπαιδευτικός που δεν θέλει να εγκαταλείψει την τάξη του στη μέση της χρονιάς, αντίθετα, να μοριοδοτείται κανονικά. Το συνδικαλιστικό όργανο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αν πραγματικά ενδιαφερόταν για το συμφέρον τους, θα έπρεπε να είναι δίπλα σε αυτή την πρόταση.

 

 Τέλος, μέσα στην -βιαστική- τους ανακοίνωση, η ΟΙΕΛΕ αναρωτιέται… «σε ποια χώρα, πλην της υποσαχάριας Αφρικής ίσως, απαγορεύεται να παραιτείται κάποιος από τη δουλειά του

 Απάντηση: φυσικά σε καμία. Ακριβώς όπως σε καμία δεν απαγορεύεται σε έναν εργοδότη να αντικαταστήσει έναν εργαζόμενο που δεν αποδίδει. Καιρός λοιπόν να απαλλαχθούμε από τις στρεβλώσεις που κληρονόμησε η εχθρότητα προς την ιδιωτική εκπαίδευση, καιρός να πάψουμε να ζούμε με πρακτικές… υποσαχάριας Αφρικής.

 

 

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 10:23