Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 19:32

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΙΣ

Αθήνα 27 Ιουλίου 2017

 

Απάντηση προς αποφυγή παρεξηγήσεων…

 Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στην οποία η Συνομοσπονδία επιτίθεται εναντίον του Συνδέσμου μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΣΑμεΑ παρασύρθηκε σε αυτή την ανακοίνωση από την επίθεση που εξαπέλυσε στη Βουλή χθες βράδυ, ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο οποίος, εγκλωβισμένος στην κριτική που του γίνεται για την καταστροφική πολιτική στην Εκπαίδευση και κυρίως στην Τριτοβάθμια με την περαιτέρω αποδόμηση του Νόμου Διαμαντοπούλου, επέλεξε να κλείσει την τοποθέτησή του, λειτουργώντας για άλλη μια φορά διχαστικά και παρελκυστικά καταφερόμενος εναντίον των ιδιωτικών σχολείων. Προφανής στόχος είναι να ικανοποιήσει κάποιο κομματικό ακροατήριο που αρέσκεται στην «ταξική» ρητορική και φυσικά τις γνωστές συντεχνίες που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία, την ώρα που όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα και η κοινωνία στέκεται απέναντι.

Θεωρώντας δεδομένο, λοιπόν, ότι η ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ είναι προϊόν παραπληροφόρησης ή και άγνοιας βασικών δεδομένων, θα θέλαμε δημοσίως να ενημερώσουμε τα μέλη της Συνομοσπονδίας ότι:

 -          Όλα τα ιδιωτικά σχολεία αδειοδοτούνται με την προϋπόθεση της προσβασιμότητας και των υποδομών ΑμΕΑ από το 2013 και μετά. Φυσικά, τα περισσότερα σχολεία είχαν τέτοιες προδιαγραφές πολύ πριν αυτές ενταχθούν στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό με το πρόγραμμα «Σχεδιάζοντας για όλους», άρα πολύ πριν το 2012. Από μόνο του αυτό αποδεικνύει ότι όταν κατασκευάζουμε τις υποδομές μας, τις κατασκευάζουμε για ΟΛΟΥΣ. Όχι επειδή μας υποχρεώνει το κράτος, αλλά επειδή εμείς το θέλουμε και το θεωρούμε σωστό και αυτονόητο. Επομένως, το αίτημα «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά εδώ και πολλά χρόνια να μην αδειοδοτούνται  εξαρχής τα ιδιωτικά σχολεία που δεν τηρούν τους κανόνες προσβασιμότητας.» χτυπάει θύρες που είναι ήδη ανοικτές. Με την ευκαιρία, πόσα κρατικά σχολεία μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν αντίστοιχες προδιαγραφές; Μήπως να διεκδικήσουμε όλοι μαζί να μην αδειοδοτούνται και τα κρατικά σχολεία που δεν έχουν υποδομές προσβασιμότητας;

 -          Η προσήλωση των ιδιωτικών σχολείων στην άρση κάθε κοινωνικού αποκλεισμού είναι δεδομένη από την πολύχρονη και πολύπλευρη δράση τους. Όπως αναφέραμε και στην τοποθέτησή μας, «επίδειξη ανθρωπισμού» δεν κάνουμε εμείς, αλλά οι κυβερνώντες με νομοθετήματα κενά νοήματος όπως αυτό που συζητήθηκε χθες στη Βουλή. Διότι την ίδια στιγμή που σκανδαλωδώς κόβονται τα κονδύλια για την Ειδική Αγωγή και χιλιάδες παιδιά μένουν χωρίς στήριξη, το Υπουργείο επέλεξε να κάνει μια κίνηση εντυπωσιασμού, νομοθετώντας... τι; Το αυτονόητο: «στα ιδιωτικά σχολεία δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία». Δηλαδή αυτό που πάντα ίσχυε! Η σωστή διατύπωση, επομένως, θα ήταν ότι «οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα έπρεπε να έχουν στα κρατικά σχολεία την ίδια αντιμετώπιση που έχουν εδώ και χρόνια στα ιδιωτικά». Εμείς είμαστε το καλό παράδειγμα, εμάς αντιγράφετε κύριοι του Υπουργείου, δεν ακολουθούμε εμείς τις ελλιπείς κρατικές δομές.

 Κλείνουμε, επαναλαμβάνοντας ότι θεωρούμε την ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ προϊόν παραπληροφόρησης και αποσπασματικής ανάγνωσης της τοποθέτησής μας, στην οποία φυσικά εμμένουμε. Υπενθυμίζουμε ότι κληθήκαμε σε κατάθεση υπομνήματος και όχι σε φυσική παρουσία, στην οποία η θέση μας θα ήταν πιο σαφής και στους εξωτερικούς παρατηρητές που δεν γνωρίζουν καλά τα θέματα και τα προβλήματα της εκπαίδευσης.

 Τέλος, καλούμε την ΕΣΑμεΑ σε διάλογο πάνω στο βασικό σημείο της τοποθέτησής μας, το οποίο υπενθυμίζουμε ότι ήταν: «(...) το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναλυτικό και ωρολόγιο, και η συγκρότηση των τμημάτων τάξεων, έτσι όπως είναι αυστηρά υπερ-ρυθμισμένα και άκαμπτα, δεν βοηθούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Αντί, λοιπόν, να εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν επιλύουν πραγματικά προβλήματα, ας προχωρήσει ο κύριος Υπουργός σε τέτοιες αλλαγές που να επιτρέπουν στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, να οργανώνουν τα προγράμματά τους και τις τάξεις τους με τρόπο ευέλικτο, παιδαγωγικά ορθό και, εν τέλει, αποτελεσματικό για τη σωστή ένταξη όλων των παιδιών στη σχολική ζωή και την ανάδειξη της δημιουργικότητάς τους». Φανταζόμαστε ότι και η ΕΣΑμεΑ θα συμφωνεί σε αυτό.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 12:05