Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017 13:07

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

 Αθήνα , Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μετά τη δημοσιοποίηση της πρωτοφανούς, για το προσωπικό και βοναπαρτικό ύφος, επιστολής που σας έστειλε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, απευθυνόμαστε σε σας προκειμένου να επισύρουμε την προσοχή σας αφενός στο ότι διαστρεβλώνει τα θέματα που αφορούν στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφετέρου στο ότι καταφέρεται υβριστικά εναντίον του επαγγελματικού μας κλάδου και με δυσεξήγητο μένος εναντίον του Υπουργού Παιδείας.

Είναι κατανοητό για μας ότι η ιδεολογική τοποθέτηση της Κυβέρνησής σας είναι απέναντί μας. Οι ιδεολογικές όμως διαφωνίες πρέπει να κινούνται μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια και να διατυπώνονται μέσα στα όρια της δημοκρατικής λειτουργίας. Δεν κρύψαμε ποτέ την αντίθεσή μας τόσο στις ρυθμίσεις του «Νόμου Φίλη» (Ν. 4415/2016) όσο και στις μεταβολές που ανακοινώθηκαν και περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στις 13/5/2017. Και η αντίθεσή μας είναι τόσο ιδεολογική, γιατί πιστεύουμε ότι οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας περιορίζουν την επαγγελματική μας ελευθερία, άρα και την ποιότητα της εκπαίδευσης που μπορούμε να παρέχουμε στους μαθητές μας, όσο και νομική, καθώς θεωρούμε ότι η υπέρμετρη περιστολή τους δικαιώματος αξιολόγησης αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος και της καλής πίστης. Μάλιστα, σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου μας ευχαριστήσαμε τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου για την ενημέρωση που μας παρέσχε και παράλληλα διατυπώσαμε ξεκάθαρα τη διαφωνία μας με τις ρυθμίσεις που προώθησε.

Συνεπώς, θεωρούμε απρεπές το συνδικαλιστικό όργανο που θεωρητικά εκπροσωπεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να αναφέρεται στον κλάδο μας σε επιστολή του στον Πρωθυπουργό με τις λέξεις «μικρή, αλλά με ισχυρές διασυνδέσεις παρασιτική επιχειρηματική ομάδα». Εξίσου απρεπές και δυσερμήνευτο είναι να θέτει «ηθικό ζήτημα» για τον Υπουργό ο οποίος, πράττοντας το αυτονόητο, ενημέρωσε και τις δύο πλευρές, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η ιδεολογική και πολιτική του ατζέντα, όπως και η νομοθετική πρωτοβουλία του είναι υπέρ των συνδικαλιστών της ΟΙΕΛΕ. Επιπλέον, αν η δυσανάλογη  προβολή μαξιμαλιστικών απαιτήσεων από τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ δεν συνιστά εν προκειμένω  απλοϊκό τακτικισμό, τότε αποτελεί ένδειξη αχαριστίας, αφού ο Υπουργός καταφανώς νομοθετεί σύμφωνα με τις επιδιώξεις της ΟΙΕΛΕ. 

Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι οι ρυθμίσεις είναι υπέρ του καταστατικού σκοπού της ΟΙΕΛΕ, αλλά όχι υπέρ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καθώς οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τη μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε οιονεί κρατικά, τελικώς ζημιώνει τόσο τα ιδιωτικά σχολεία και τους μαθητές τους, όσο και όλους τους εργαζόμενους σε αυτά.

Κατόπιν τούτων, αφενός διαμαρτυρόμαστε για την εκούσια και χωρίς αρχές  κατασυκοφάντησή μας από τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ στην επιστολή του, αφετέρου παρακαλούμε να μας ορίσετε συνάντηση, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τις στρεβλώσεις που προκαλεί ο Νόμος Φίλη και οι επικείμενες τροποποιήσεις του, ώστε να έχετε πλήρη εικόνα του θέματος. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι, ίσως, δεδομένη η πολιτική διαφωνία σας με τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά εξίσου δεδομένη και η πεποίθηση, που είναι γνωστό ότι συμμερίζεστε, ότι θεμέλιο της δημοκρατίας είναι ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων.

Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημα μας παρά τον φόρτο εργασίας και υποχρεώσεών σας, διατελούμε

Με τιμή

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΙΣ

 

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Χαράλαμπος Κυραϊλίδης                              Αλκιβιάδης Παναγιωτόπουλος

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017 13:27