Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 10:24

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : "Υποδεικνύοντας τα αυτονόητα…"

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Υποδεικνύοντας τα αυτονόητα…"

 Πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών διατύπωσαν σοβαρότατες αντιρρήσεις στον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη για την εξωφρενική νομοθετική ρύθμιση που εισήγαγε πρόσφατα στη Βουλή και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η εκδοχή που παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας -και την οποία αναπαρήγαγαν τα περισσότερα ΜΜΕ -είναι ότι «οι Θεσμοί αντιτάσσονται στις υποχρεωτικώς αιτιολογημένες απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία». Η διατύπωση είναι απολύτως ανακριβής, για δύο λόγους:

 • Αιτιολογημένες ήταν ανέκαθεν όλες οι απολύσεις στην Ελλάδα: κάθε εργαζόμενος προστατεύεται από τον νόμο και όταν θεωρεί ότι απολύθηκε άδικα, μπορεί να προσφύγει στα εργατικά δικαστήρια και να δικαιωθεί.

• Η νέα ρύθμιση δεν κάνει υποχρεωτική την αιτιολόγηση στις απολύσεις: απλώς καταργεί στην πράξη την αξιολόγηση και το δικαίωμα επιλογής του εκπαιδευτικού προσωπικού από τη διοίκηση κάθε σχολείου, επιβάλλει την ισοβιότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και θέτει υπό ασφυκτική κρατική-συνδικαλιστική αστυνόμευση τα ιδιωτικά σχολεία.

• Ο σταθερός αριθμός οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία απαιτεί για κάθε απόλυση να γίνει μια αντίστοιχη πρόσληψη. Το ισοζύγιο στην αγορά εργασίας είναι μηδενικό, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για «απολύσεις» αλλά για «αντικαταστάσεις». Για κάθε ακατάλληλο εκπαιδευτικό που απολύεται, κάποιος άλλος παίρνει την ευκαιρία του. Είναι υγιές.

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι κωφεύουν στο αυτονόητο, δηλαδή ότι οι εκπαιδευτικοί και επιλέγονται και αξιολογούνται. Η σκανδαλώδης νομοθετική ρύθμιση Φίλη κινείται στη λογική και πρακτική του «σοβιετισμού», εξυπηρετεί στενά συντεχνιακά συμφέροντα και γι' αυτό, έτσι και αλλιώς, δεν θα αντέξει στο χρόνο. Το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί πρόσκαιρη αναστάτωση σε μαθητές και οικογένειες, καθώς και να θέτει εμπόδια στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων. Είναι πια κοινή συνείδηση ότι το ζητούμενο είναι «να κάνουμε τα δημόσια σχολεία σαν τα ιδιωτικά και όχι το αντίθετο», όπως επισημαίνει και ο ΣΕΒ στο πρόσφατο δελτίο του. Η δυσανασχέτηση εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων σε μια ενέργεια μονιμοποίησης εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη για όλους μας αλλά όχι για τον κ. Υπουργό και την συντεχνία των συνδικαλιστών που εξυπηρετεί. Αυτοί είναι οι μόνοι που εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι ο κόσμος έχει προχωρήσει στον 21ο αιώνα: θέλει να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί και να αριστεύσει.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 12:41