Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 14:25

Πάλι στο στόχαστρο της διαπλοκής Κυβέρνησης-Συνδικαλιστών-Κομματικών Φερέφωνων τα ιδιωτικά σχολεία

 

                                                                                                                                                                                                                                      Αθήνα, 26 Αυγούστου 2016

 

                                                                                                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                                                                      Πάλι στο στόχαστρο της διαπλοκής Κυβέρνησης-Συνδικαλιστών-Κομματικών Φερέφωνων τα ιδιωτικά σχολεία

 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών», που αναφανδόν εκφράζει τις απόψεις και τα συμφέροντα της συντεχνιακής ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ, κυκλοφορεί σήμερα, 26/8/2016,  με τον ισοπεδωτικό, συκοφαντικό τίτλο «Ιδιωτικά Σχολεία: Άριστα στην Παρανομία».

Το «ρεπορτάζ» δεν μας εκπλήσσει. Εντάσσεται στη στρατηγική δαιμονοποίησης και σπίλωσης των ιδιωτικών σχολείων που από χρόνια ξεδιπλώνει η ΟΙΕΛΕ προκειμένου να πετύχει τον καταστατικό σκοπό της, την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτής, η συντεχνιακή-συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΙΕΛΕ κλιμακώνει την επικοινωνιακή επίθεσης λάσπης, μαζί με τους πολιτικούς υφισταμένους της και τα προσκείμενα μέσα, προκειμένου να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη για να δεχθεί μια εκτρωματική νομοθετική ρύθμιση, που καθιστά τα ιδιωτικά σχολεία ομήρους των συνδικαλιστών.

Το παιχνίδι της επικοινωνίας αυτό είναι άλλωστε: ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος είναι το μόνο που θα εντυπωθεί σε κάποιον από μια εφημερίδα τόσο χαμηλού κύρους και αναγνωσιμότητας. Ο αναγνώστης όμως που θα διαβάσει προσεκτικά τις εσωτερικές σελίδες, θα αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ρεπορτάζ, αλλά για καταχώρηση της ΟΙΕΛΕ, η οποία «καθαρίζει λογαριασμούς» με ιδιωτικά σχολεία που έχει στοχοποιήσει. 

Άλλωστε, ακόμα και τον δημοσιευμένο πίνακα αν κοιτάξει κανείς, θα διαπιστώσει ότι σε σύνολο 319 σχολείων, οι 100 παραβάσεις που αναφέρονται αφορούν σε μικρές παρατηρήσεις (οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι πλασματικές, γιατί οφείλονται σε κανόνες που άλλαξαν μετά την κατασκευή των σχολείων, όπως η κλίση της ράμπας ΑΜΕΑ, η ελεύθερη διάμετρος περιστροφής στα WC, η σωστή σήμανση κ.α.). Ο ανενδοίαστος συντάκτης, όμως, βάζοντας όλες τις παρατηρήσεις στο ίδιο τσουβάλι επιχειρεί να δώσει το μήνυμα ότι υπάρχουν κτήρια επικίνδυνα για τους μαθητές. 

Ας μπούμε όμως στην ουσία. Με το Ν. 4024/2012, ο οποίος παρεμπιπτόντως ψηφίστηκε επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, του Υπουργού που λοιδορείται για δήθεν «απορρύθμιση» της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ρυθμίστηκε το καθεστώς αδειοδότησης των ιδιωτικών σχολείων και ανατέθηκε ο κτηριολογικός έλεγχός τους στον ΕΟΠΠΕΠ. Τα σχολεία που ζήτησαν νέα άδεια κατέθεσαν τα δικαιολογητικά και ελέγχθηκαν κανονικά από τον ΕΟΠΠΕΠ, ενώ τα σχολεία που ανανέωσαν τις παλαιές άδειες έκαναν υπεύθυνη δήλωση ότι ισχύουν οι κτηριολογικές προϋποθέσεις με τις οποίες είχαν αρχικά αδειοδοτηθεί. Κατόπιν, όπως προέβλεπε ο Νόμος, ο ΕΟΠΠΕΠ ξεκίνησε τους ελέγχους και σε αυτά τα σχολεία, ώστε να καταγράψει παρατηρήσεις και υποδείξεις για αλλαγές ή βελτιώσεις. Την καταγραφή αυτών των παρατηρήσεων, το υποβολιμαίο ρεπορτάζ περιγράφει ως όργιο παρανομιών. Ο ανενδοίαστος συντάκτης του ρεπορτάζ, μάλιστα, αποδίδει  «αυθαιρεσία» εξ αιτίας της «απορρύθμισης» που υπέστη η ιδιωτική εκπαίδευση το 2013, και επιδιώκει με λογικούς ακροβατισμούς περί ρυθμίσεων στα εργασιακά, να συσχετίσει δύο άσχετα μεταξύ τους θέματα.

 Οι θέσεις του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων είναι:

 1) κάθε κτηριολογικός έλεγχος είναι καλοδεχούμενος, εφόσον έχει στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και δεν είναι εργαλείο συκοφάντησης και εκβιασμού. Ο συγκεκριμένος, έλεγχος, μάλιστα, χρηματοδοτείται από τα ίδια τα σχολεία μέσω καταβολής παραβόλου. 

2) τα ιδιωτικά σχολεία έχουν κατά κανόνα εξαιρετικές και ασφαλέστατες εγκαταστάσεις, πολύ ανώτερες των δημοσίων σχολείων, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε γονιός. Αν υπάρχουν σχολεία με ουσιαστικές παραβάσεις, να ληφθούν τα μέτρα που προβλέπει ο Νόμος.

3) ο ΕΟΠΠΕΠ πρέπει να διαχωρίσει τις παραβάσεις ουσίας (αυτές που αφορούν κτηριολογικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά), από τις τυπικές παρατηρήσεις (ελλιπή δικαιολογητικά) και τις ήσσονος σημασίας (π.χ. παρατηρήσεις που αφορούν σήμανση WC, αλλαγές στους κανονισμούς ΑΜΕΑ). Η δε Εφημερίδα των Συντακτών να αποκαταστήσει την πραγματικότητα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, την οποία δεν αμφιβάλουμε ότι γνωρίζει.

 

Εκτός των θέσεων, όμως, προκύπτουν και ερωτήματα:

• Πώς είναι δυνατόν, η εφημερίδα να αντλεί στοιχεία από φύλλα ελέγχου που δεν έχουν καν επιδοθεί στα ελεγχθέντα σχολεία; Ποιος τα διαρρέει και με ποιο στόχο; Για όποιον επιχειρήσει να προβληματιστεί: στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ, του φορέα που ελέγχει τα σχολεία, αντιδεοντολογικά συμμετέχει ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.

• Από τη στιγμή που ο ΕΟΠΠΕΠ έχει ξεκινήσει μια τόσο καλή δουλειά, όπως αυτή της καταγραφής και ελέγχου των κτηριολογικών δομών, οφείλει να συμπεριλάβει και τα Δημόσια Σχολεία; Και αυτά τα κτήρια φιλοξενούν μαθητές και, μάλιστα, τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων μαθητών.

 

 

                                                                                                                                     ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 14:57